Herfst

 
 
De herfst van ’t leven is begonnen. Overal in de dorpen, de steden, tot in de gehuchten toe is dat te merken. In de steden lopen hele winkelstraten leeg, het ene lege pand naast het andere, op het ene raam hangt nog een groter affiche dan op het andere met of “Te Huur” of zelfs “Te Koop”. In de dorpen worden winkeletalages gevuld met oude foto’s of met ballondecoraties. De mensen leven zich uit in hun fantasie om alles toch maar levend te houden, ook in de herfst van ons bestaan. Winkelpanden die al jaren leeg staan, vallen niet eens meer op in de dorpen. Projectontwikkelaars kopen oude gebouwen op en wachten tot ze instorten en denken dat het makkelijker is om dan daarin iets nieuws op te bouwen. Het is wachten en er worden al bijna gokpaleizen geopend, waar je de lusten hiervan kunt botvieren en weddenschappen kunt afsluiten welke winkel de volgende is die gaat sluiten. Zelfs de automatiseringsbranche kan zich niet meer staande houden in een dorp. Wat dacht u van de mensen die daar zo’n apparaat gekocht hebben en nu op de service aan het wachten zijn. Maar daar ontstaan weer nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die hulp hierin kunnen bieden. Hou het even positief en denk maar dat de één zijn dood, is de ander …  Ja vul maar aan en wie de schoen past, hoeft niet naar Fred voor nieuwe!
Met al deze gedachten heb ik ook naar het bovenstaande plaatje gekeken dat ik aantrof in het uit vijf huizen bestaande gehucht Beertsenhoven. Hier is het zelfs al zo ver dat er bij de dieren al leegstand is vast te stellen in hun behuizing. Je zou toch denken dat zo’n prachtig gelegen (of hangt ‘t?) bebouwing toch aan iemand over te dragen moet zijn. Ik heb het nog niet eens over verkoop. Het ligt weliswaar helemaal open en bloot in deze koude tijd van het jaar, maar bedenk dat dadelijk in het voorjaar en in de zomer het weer een mooi open geheel vormt met zijn prachtige omgeving, een tuin die voor je onderhouden wordt, met takken direct naast je die door de Schepper weer van groene blaadjes worden voorzien, die je de schaduw geven op snikhete dagen. Vul het zelf maar aan met de dagelijkse verkooppraatjes waar we mee overstelpt worden.
Of vergis ik me en is het van iemand geweest die aan het einde van de zomer geëmigreerd is naar een ver warm land? Of misschien van een pensionada die de wintertijd in een zonnige omgeving doorbrengt?
Laat je gedachten maar de vrije loop bij de aanblik van dit kleurrijke plaatje met daar midden tussen in, een behuizing die van jou of van mij had kunnen zijn, niet nu maar misschien in een volgend leven, na deze herfst!


Ene Hollender kwam naar Limburg


Ik wandelde door Gulpen en nam plaats op een van de vele terrassen op de Markt. Een man vroeg of hij bij me mocht komen zitten. Hij vertelde over de eerste keren dat hij als Hollender naar Gulpen kwam in de vijftiger jaren. In deze moderne tijd diende mijn telefoon als opname apparaat en samengevat ging zijn verhaal als volgt:

Ene Hollender kwam naar Limburg

Ik kwam naar Zuid-Limburg en ’t is me gegaan als een jongeling die veel onvriendelijks heeft horen vertellen over een jong meisje, dat hij een paar keer vluchtig heeft gezien, en daarna de gelegenheid krijgt haar beter te leren kennen en tot over zijn oren verliefd wordt. Zuid-Limburg is een veel te druk toeristenland geworden, was me gezegd; bovendien zijn de inboorlingen erg onverdraagzaam wat de kleding en ’t gedrag van de gasten betreft: als je vrouw er met blote benen loopt, wordt ze gemolesteerd; gemengd zwemmen is streng verboden en de bossen hangen vol met bordjes met zedelijke vermaningen en waarschuwingen.

Nu kan ik alleen meepraten over de omgeving van Gulpen in de tweede week van juni, maar althans voor die streek en voor die tijd is er van bovengenoemde beweringen niets juist gebleken. Hoewel de meeste hotels en pensions al vrij goed bezet waren, kwam je op de smalle bospaadjes en met vuurstenen verharde weggetjes in de heuvels bijna niemand tegen. We hebben gemengd gezwommen in de dartele Geul en dat was, naar we later hoorden, verboden, “maar”, werd er bij gezegd “als je niet betrapt wordt, mag hier alles”.

In de bus hing een bordje met het opschrift: “Meisje, zorg ervoor dat men je blijft respecteren”. In het landschap zagen we echter alleen bordjes van de V.V.V. om de mooiste wandelpaadjes aan te geven. Ze stuurden ons soms dwars door nog niet gemaaide weilanden, waar gras en bloemen kniehoog stonden. Zelfs in het vrije Friesland mag je niet door zulk grasland lopen, dat vindt geen enkele boer goed. “Het prikkeldraad is er hier alleen voor de koeien”, lazen we in het boekje “Uit ons Krijtland” van Heimans dat in 1911 werd geschreven en nog steeds niet verouderd is. Je ziet dan ook geen grote hekken met hangsloten en Verboden-Toegang-bordjes, maar grappige tourniquets en wringhekjes, waar een koebeest niet en een mens wel door kan.

Dames in shorts zijn we niet tegen gekomen, mannen met korte broekjes aan wel. Ook verscheidene “inheemsen” vertoonden zich met blote armen en benen, toen ’t zo warm werd. Van de Gulpense schoolkinderen kunnen veel Rotterdammertjes nog wat leren. Ze zijn vriendelijk, een tikje verlegen en beleefd. Als ze vreemdelingen ontmoeten, giechelen ze niet maar zeggen met een zangerig stemmetje: “Dáág!”

Het landschap overtrof de stoutste verwachtingen. Op de heuvels dichte bossen met prachtige eiken, berken, essen, groepjes dennen en hoge sparrenlanen. Tegen de hellingen en in de dalen korenvelden met een zoom van korenbloemen, en weiden met een ongekende weelde van margrieten, rode en blauwe wikke, boterbloemen, koekoeksbloemen en klaprozen. De Geul, de Gulp, de Eijserbeek en enkele kleinere stroompjes met wilgen en populieren kronkelen tussen die bonte velden, soms als een greppel zo smal en dan weer tussen steile, op vele plaatsen diep uitgeschuurde oevers. Er groeien planten die nergens anders in Nederland voorkomen, zoals in de bossen tussen de varens het vingerhoedskruid met zijn grote trossen van purperen klokjes, en langs de Geul de sierlijke gele zinkviooltjes. Er zijn krijtrotsen, zand- en vuursteengroeven, en op enkele plaatsen carboonlagen, formaties van leisteen uit het alleroudste tijdperk van Moeder Aarde. Een heerlijk land. Ik dacht toen als Heerenveen volgens ons Friezen toch geen kans meer maakt, mag Limburgia maar kampioen worden.

 

Hubertus Jaarmarkt 2012

De Hubertus Jaarmarkt werd mede dankzij de aanwezigheid van zoveel schapen weer een echte veemarkt

Alle eendjes zwemmen ...

Het was zaterdag 28 juli in de vroege avond, rond een uur of vijf. Ik wilde nog een uurtje gaan joggen en wist niet zeker of ik wel nat wilde worden. Daar heb je natuurlijk de buienradar voor. De computer aangezet en hup naar www. Buienradar.nl en gelukkig het zou droog blijven tot zes uur, dus eventjes de loopkleding aantrekken, schoenen aan en wegwezen. Maar ik zag ook op de buienradar dat er daarna nog een grotere wolk in onze richting kwam vanuit België. De kleuren waren donkerblauw en rood. Dat zijn op de buienradar niet bepaald de kleuren van een beetje motregen!
Dus ik gaan lopen en natuurlijk op tijd terug, lekker douchen, samen met mijn echtgenote wat eten en ons voorbereiden op een gezellige avond. Natuurlijk op tijd naar bed want voor de zondag waren er ook nog allerhande plannen waarvoor je niet bepaald lang moet uitslapen.

Rond acht uur op die zaterdagavond gaan er plotseling op alle wegen sirenes loeien. Ambulance, brandweerauto’s en politie, alles is in beweging. Het raadplegen van de meldingen zegt mij dat er in Slenaken wateroverlast is en alles daarheen gedirigeerd wordt. Maar wat kan er in Slenaken voor wateroverlast zijn? Daar is toch kermis! Die twee advokatenbroertjes die daar de kermis elk jaar sponsoren, zullen toch niet met de botsauto’s in de Gulp geland zijn? Als de ver-van-mijn-bed-show leggen we het naast ons neer en gaan verder met het volgen van de Olympische Spelen in Londen.
Plotsklaps in de nacht, herrie buiten op straat, zal de jeugd wel zijn die net de kroeg verlaten heeft. Ik kijk op de wekker en het is half drie in de nacht. Mijn vrouw staat op en gaat kijken. Natuurlijk is de jeugd buiten en er rinkelt hier en daar een bierglas. Maar dat is niet zo spannend in een uitgaansdorp als Gulpen in de zaterdagnacht.

Natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig geworden en ga bij mijn vrouw aan het raam kijken. De rinkelende bierglazen laten mij koud maar waar ik de rillingen van krijg, is de stand van de Gulp. Vanuit ons raam vanaf de tweede etage kan ik het water zien stromen en hoe! Het buldert woest stroomafwaarts vanaf het Willem Alexanderplein onder de Rijksweg door naar de Markt.
Het herinnert mij aan vroeger en bij mij vallen alle puzzelstukjes tot één grote Jig Saw puzzle in elkaar: vroeger zeiden ze als het waterpeil van de Gulp steeg: in België heeft het flink geregend. Met onze videoserie over de Gulp van bron tot monding hebben wij met eigen ogen aanschouwd waar de Gulp allemaal haar water vandaan haalt en meeneemt naar de Geul. De buienradar gaf een wolk aan in donkerblauw en rood. Het bericht over de wateroverlast in Slenaken.

Ik zeg tegen mijn vrouw: die wolk van de buienradar heeft Nederland niet bereikt, die is al boven België losgebarsten. Dat kan niet anders, kijk eens hoe hoog het water van de Gulp staat. Ik schatte het peil op bepaalde plekken waar er muren langs de Gulp staan op zeker meer dan een meter hoger dan normaal.
De brug onder de Rijksweg door kan het water nauwelijks slikken, bij het monument van de nimf bij Grand Café Neubourg komt het water onder de overkapping als een speer omhoog alsof het de nimf wil wassen!
Na het terras van de Kroon wordt het water opnieuw afgeremd door een overkapping. Het terras van de Kroon blijf maar net droog.

Een stukje verderop bij Lunchroom de Looier komt het water bulderend tevoorschijn en na vijftig meter staat er weer een brug in de weg waar het water tegen aan slaat. Wethouder Jan Bormans staat er te kijken en ik vraag hem een voorstel aan de gemeenteraad te maken om hier een boogbrug zoals in Venetië van te maken. Het water moet weg, moet weg naar de volgende brug, meneer Bormans! Hij durft niet naar de volgende brug, de brug van de Nieuwstraat want ook daar zou een boogbrug à la Venetië op zijn plaats zijn.
Maar de wethouder gaat niet verder. Hij weet wat hem daar te wachten staat. Daar staan bewoners die steeds, al jaren, gevraagd hebben om iets te doen. Er is niet meer gebeurd dan de Gulp een beetje breder gemaakt maar aan de brug is niets veranderd. Ik loop verder en zie dat de mensen in de Burggraverweg al zelf hun deuren van planken aan het voorzien zijn. De brandweer staat gereed om in te grijpen en te helpen maar kan niets doen tegen het water. Alleen maar wachten en het in de gaten houden. Het blijft stijgen en komt steeds verder de straat op. De nieuw geplaatste banken langs de Gulp zijn al niet meer te gebruiken als zitplaats, hooguit nog met natte voeten tot aan de knieën.


Berichten vanuit Slenaken bereiken ook Gulpen en men hoopt dat de Gulp hier beter er op voorbereid is dan daar. Maar het water buldert overal nog tegen de bruggen aan en tegen de overkappingen. Het scheert langs de terrassen en als er mensen zouden zitten, dan zouden ze hun eigen woorden niet meer kunnen verstaan door de herrie van het water.
Ik loop terug naar de Deken Schneidersstraat, daar stond voorheen het voormalige terras van de broodjeszaak blank. Ook het voetpad langs het Willem Alexanderplein was door de stroming van de Gulp in beslag genomen. Een stukje verderop had de Gulp bezit genomen van het magazijn van de Gulpener Bierbrouwerij. Directeur Halmans was er samen met Jo Biermans en Robbert Dacier bezig om een beetje van de bruine troep naar buiten te vegen. Maar het was dweilen met de kraan open.
De brandweer komt tegen half vijf in de nacht kijken en stelt vast dat het water langs het Willem Alexanderplein aan het zakken is. Het voetpad is weer vrij, tenminste van water, de modder zal pas bij daglicht goed zichtbaar worden. De treden van de trap naar de Gulp zijn reeds meer vrij van water dan voorheen.
De bewoners van de Cour de Galouppe die uit voorzorgsmaatregel hun auto uit de parkeergarage gehaald hebben omdat deze water aan het verzamelen was, kunnen met een gerust hart gaan slapen. Ook de mensen van de Burggraverweg, die al gereed stonden met een aanhangertje vol met zand om zakken te vullen, kunnen gerust weer in hun woning plaatsnemen.
Iedereen kan met een gerust hart gaan slapen, het ergste leed is geleden. Tenminste in Gulpen, in Slenaken was de ramp veel groter zoals later uit de nieuwsberichten zou blijken.
Maar toch, op zondagmorgen niet uitslapen want je had toch van alles op het programma staan? Dus snel douchen, aankleden, fototoestel onder de arm en naar buiten. Poolshoogte nemen bij daglicht. Ik loop langs de Gulp in de Looierstraat, die alleen nog de bruine kleur van vannacht overgehouden heeft maar stroming is nog sterk, getuige ook hoe moeder eend met haar kroost zich voortbeweegt.voor de rest veel lager is en bijna het normale peil heeft bereikt. Maar de stroming is nog sterk, getuige ook hoe moeder eend met haar kroost zich voortbeweegt.

Dat herinnert mij er aan wat er oorspronkelijk voor de zondag op het Willem Alexanderplein gepland stond: een Duckrace.
Een Duckrace? Ja, ducken zijn eenden en als die van plastic zijn, kun je ze een rugnummer geven, en als ze een rugnummer hebben, kun je ze herkennen en kun je er een wedstrijd mee houden. Maar van wie is nou welke eend? Gaan we in Gulpen een gokpaleis maken op de Gulp?
Als ik vanuit de Looierstraat verder stroomopwaarts naar de Markt ga en de Rijksweg oversteek, zie ik dat er ondanks de sterke stroming van de Gulp en het nog steeds vuile bruine water, er voorzorgsmaatregelen worden getroffen voor de Duckrace.
Steigerplanken worden met ijzeren pinnen in het water vastgezet. Eerst bijna dwars over breedte van de Gulp maar door de sterke stroming kiest men er uiteindelijk toch voor om de fuik wat langer te maken. En vooral heel schuin te laten verlopen.
De fuik is nodig om de volgorde van binnenkomst van de genummerde plastic eenden te kunnen herkennen en de prijzen aan de juiste personen die op bepaalde nummers gewed te hebben te kunnen uitreiken. Als de echte wedstrijd bezig is, staan ze er met vijf mensen gereed om de juiste volgorde bij te houden van de aankomst en er zit nog een schrijver aan de tafel die het geheel wat geroepen wordt, vastlegt op papier.
Een eind verderop bij de brug over de Gulp bij Aan het Veld staat een medewerker van de Duckrace met een plastic zak vol met plastic eendjes om deze te “lossen”, net als een wagen met postduiven die de luiken opentrekt!
Daar gaat een hele zak met eenden de Gulp in, ze kunnen alleen maar met de stroming mee, hebben geen paddels aan hun voeten, ze kunnen niet zwemmen, ze kijken serieus, hebben niet in de gaten welke kleur ze hebben of welk rugnummer ze dragen. Ze gaan richting fuik en worden daar opgewacht om na vaststelling van de volgorde teruggegooid te worden in de zak en even later weer opnieuw gelost te worden.


De foto van het lossen van de eenden toont op de achtergrond de brandweerauto. Deze brandweermensen zijn daar bezig met de weg schoon te spuiten van vorige nacht. De restanten aan modder en dichtgemodderde waterputten leeg maken of weer open maken zodat het water weg kan. De modder van de weg gaat met de hogedrukspuit weer de Gulp in en de modder drijft achter de plastic eendjes mee de fuik in. Het beeld herinnert mij aan de Olympische Spelen in Munchen in 1972: “The Games must go on”.
Alle herinneringen aan vorige nacht zijn plotseling vergeten, er is maar één ding dat geldt en dat is dat de eenden moeten zwemmen en dat er een groot publiek op het Willem Alexanderplein verzameld is rondom een springkussen, een biertap, een frietketel waarin hamburgers gebakken worden, de broodjes liggen al voorgesneden klaar om er een fricandel in te leggen, de stehtische staan opgesteld en worden verdeeld onder de toeschouwers. Een stellage is gebouwd waaraan dadelijk nog kinderen en vooral ook volwassenen aan een bierkrat gaan hangen voor de beste tijd.
Er is ook een podiumwagen in gereedheid gebracht waar in de loop van de middag en vroege avond de artiesten hun opwachting zullen maken en de juiste stemming er in zullen brengen.
Welke toeschouwers van dit evenement beseffen na twee glazen bier nog hoe de bewoners van de Cour de Galouppe afgelopen nacht vreesden voor hun auto in de parkeergarage? Wie maakt zich nu nog zorgen over de bewoners van de Burggraverweg die het beeld van jaren geleden weer voor zich zagen toen het water van de Gulp aan hun voordeur naar binnen stroomde en aan de achterdeur naar buiten zijn weg vervolgde?
Het enige dat telt zijn de eendjes in het water. Komt mijn nummer weer in de finale? Wordt mijn naam genoemd? Het lijkt op een sponsortocht, het ene bedrijf na het andere wint met zijn eend, de ene horeca-gelegenheid na de andere hoort hoe zijn eend voorop ligt en toch net te laat binnenkomt om bij de eerste vijf te eindigen. Maar allemaal worden ze gevangen, een net voor de overkapping onder de Rijksweg door, zorgt er voor dat ze niet weg kunnen.
De stroming in de Gulp blijft sterker dan normaal en de medewerkers die in het water staan, moeten daar stevig en geconcentreerd blijven staan. Er mag geen eend aan hun aandacht ontglippen.
Maar het kwam allemaal goed, de woonkamer van Harrie bleef deze keer droog en alle eendjes, zonder uitzondering, werden na afloop weer opgeborgen, niet op volgorde van hun rugnummer, maar ze kregen wel de zekerheid dat ze volgend jaar weer mogen meedoen aan de Duckrace.
Jan Somers
30 juli 2012

Korenwolf Wandeltocht Gulpen 2012

Op zondag 8 juli was Gulpen het middelpunt van de Limburgse wandelwereld. Door de Wandelsportvereniging De Veldlopers werd de Korenwolf wandeltocht georganiseerd. Vooral 's ochtends werkte het weer niet mee en vele wandelaars startten hun tocht in de regen. Ik liep ook mee en kon toch nog de volgende foto's onderweg maken:
















Creactief Vaals 2012

In het weekend van 7 en 8 juli 2012 vond er in Vaals op drie verschillende locaties de kunstmanifestatie Creactief Vaals plaats. Samenvallend met de start van de Kunstroute Vaals en ook als een opmaat voor enkele kunstzinnige weken in Vaals met diverse activiteiten.
De volgende foto-impressie maakte ik van het gebeuren: